Våra produkter

Björlanda Fisk & Skaldjur

Att laga och äta fisk på rätt sätt

 

 

Många väljer fisk på restaurang, men tycker det är svårt att lyckas med fiskrätterna hemma. Näringsrik mat ska vara så god och lättlagad att vi gärna väljer att äta den. Annars gör den ingen nytta.

I fiskaffären, fiskbilen, fiskdisken i din matbutik eller i frysdisken finns det mycket att välja mellan. När du köper färsk fisk: Välj hel fisk eller filéer som doftar friskt och är fasta i köttet. Skynda dig hem med fisken och lägg den i kylskåpet. Fisk är känslig mat som måste förvaras kallt. Tillaga fisken samma dag eller dagen efter inköp. Skall du inte äta fisken förrän flera dagar senare, hör med din fiskhandlare hur färsk fisken är. Är fisken fryst kan du tina den på två sätt. Ta fisken ur frysen på morgonen samma dag du ska ha fisken till middag och lägg den på en tallrik i kylskåpet, eller lägg fisken i tättslutande plastpåse i kallt vatten.

Tänk på att fiskkött är ömtåligare än rött kött och kyckling. Fisken lever i kall miljö, den har en kroppstemperatur under större delen av året på cirka fyra grader. Djuren som lever på land har en temperatur på runt 38 grader. Lägger vi en fiskfilé i ugnen så är den nästan genomkokt vid 38 grader. Om man skulle steka fisk på samma sätt som kött skulle fisken bli torr och tråkig. Nyckeln till lyckad fisktillagning är lägre temperatur i ugnen, grytan eller stekpannan och kortare tid än när du lagar kött. Fisken är helt klar vid en innertemperatur på 52 grader. Använd gärna en digitaltermometer om du vill vara säker. Saknar du termometer kan du skära lite i fiskköttet. När det är vitt och ogenomskinligt är fisken klar. Lagar du hel fisk kan du också dra lite i ryggfenan. När den släpper är det dags att ta fisken ur ugnen

Några av våra vanligaste fiskar

Torsk

Det karaktäristiska för torskfamiljen är att den har tre ryggfenor och två analfenor. Kroppen är långsträckt och huvudet relativt stort. Andra kännetecken är överbett, skäggtöm, ljus sidolinje samt de ljusa eller mörka fläckarna på rygg och sidor. Både färgen och kroppsformen kan variera. Bergstorsken är rödaktig och får sin färg av små kräftdjur i tångbältena där den lever. Torskar som lever vid sandbottnar får den typiska grågröna färgen. Torsk från Östersjön är ofta leopardmönstrad. Torsken kan väga 50 kg och bli 1,8 m lång. Vanlig storlek i våra svenska vatten är upp till 10 kg.

 

Kolja

Kolja

Kolja tillhör torskfamiljen och är lätt att känna igen på den svarta fläcken ovanför bröstfenorna. Den har mörk sidolinje och gråaktig rygg med tre ryggfenor där den främre är högst. Sidorna på koljan är silvergrå, ryggen mörkfärgad och buken vit. Munnen är relativt liten med överbett, underkäken har den karaktäristiska skäggtömmen. Koljan kan väga upp till 19 kg och bli 110 cm lång. Vanligtvis ligger vikten på 0,5-3 kg i våra vatten.

Rödspätta

Rödspätta

 

Rödspättan är den mest populära av våra svenska plattfiskar. Den är en utpräglad saltvattenfisk och har fått sitt namn av de roströda fläckarna på ovansidan. Den har små, tunna fjäll och små benknölar i en båge bakom ögonen. Munnen är liten. Färgen varierar efter bottenförhållandet. Rödspättor kan vara enkelt bruna medan andra har klara orange fläckar. Under-sidan är vit. Rödspättan kan väga upp till 7 kg och bli 100 cm lång. Vanlig vikt på rödspätta i våra vatten är 0,3-0,6 kg.

Torsk
Sill

 

Sill

Sill och strömming är samma art. Det som avgör vad fisken kallas är var den fiskas. Fångas den norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten kallas den sill. Regeln är att ju lägre salthalt desto mindre blir fisken. Strömmingen är oftast mindre och magrare än sillen. Fisken är relativt liten och silverglänsande med slank kropp. Sillen kan väga upp till 1 kg och bli 49 cm lång.

Sej
Sjötunga
Makrill
Helleflundra

 

Sej

Sej är en kraftig, spolformad fisk inom torskfamiljen som liknar sina släktingar förutom att den saknar skäggtöm. Den har en framskjutande underkäke, stjärtfenan är kluven och färgen är grön till grönsvart på ryggen och silvervit på sidor och buk. Sejen kan väga 15 kg och bli 120 cm lång. Vanlig storlek i våra svenska vatten är mellan 1-3 kg. Sejen är allmän i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Den är mindre vanlig i Öresund och i Östersjön förekommer den nästan inte alls.

Sjötunga

 

Sjötungan känns igen på sin ovala form. Översidan är brun med sträva små fjäll. Undersidan är vit. Den har små bröstfenor, den övre har ytterst en svart markant fläck. Nosen är köttig och rundad. På huvudets blindsida finns små skäggtrådar som tillsammans med den krokiga munnen är kännetecknande för tungefiskar. Sjötungan har munnen på höger sida. Den kan väga upp till 3 kg och bli 60 cm lång. Vanlig storlek i våra vatten är 30-40 cm.

Makrill

Makrillen är en vacker snabbsimmare och hör till våra mest lättidentifierade fiskar. Den har spolformig kropp och två ryggfenor. Stjärtspolen är kraftigt avsmalnande och har små fenor. Stjärtfenan är djupt kluven, vilket är typiskt för snabbsimmare. Fiskens färger är starka och vackra med en pärlemorskimrande buk. Ryggen är gräsgrön till blåflammig och har svarta ränder. Makrillen kan väga upp till 3,5 kg och bli 65 cm lång. Vanligtvis ligger vikten på ca 0,5 kg i våra vatten.

 

Makrillen är en säsongsfisk. Under våren och som-maren är den allmän i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Vid enstaka tillfällen i Östersjön. På hösten flyttar den till djupare vatten i västra Nordsjön eller till farvatten väster om de Brittiska öarna

Helleflundra

 

Hälleflundran är platt men långsträckt. Färgen på ovansidan är brunaktig och ibland gråfläckig, undersidan är vit. Fisken är lätt att känna igen på sin stora mun och det är den enda av våra vanligaste plattfiskar som har en konkav stjärtfena. Hälleflundran är vår största plattfisk och kan väga upp till 320 kg och bli 3,6 m lång. Vanlig vikt är ca 18 kg för hannar och 35 kg för honor i våra vatten.

 

Kummel

Kummeln är långsmal och spolformad. Färgen är på ryggen brunsvart, sidorna är grå och buken vit. Ett litet underbett och stor mun visar att det är en rovfisk som gärna tar sina byten underifrån. Kummeln kan väga upp till 15 kg och bli 135 cm lång. Vanligtvis ligger vikten på 1-4 kg i våra vatten.

Copyright © All Rights Reserved